donderdag 4 november 2010

SMURFEN





De Smurfen zijn blauwe stripfiguurtjes in 1958 getekend door de Belgische striptekenaar Peyo. Tijdens de jaren 70 verwierf de reeks meer bekendheid over de grenzen dankzij de Belgische langspeeltekenfilm De fluit met zes smurfen (1976) en de Nederlandse hit 't Smurfenlied (1977). De doorbraak van de figuurtjes was echter de Amerikaanse tekenfilmreeks "De Smurfen" door Hanna-Barbera, die van 1981 tot 1990 werd gemaakt en een internationaal succes werd. De serie kende 427 afleveringen van elk 11 à 22 minuten (opgeteld 95 uur speelduur, begin- en eindtune meegerekend).

De doorbraak van de smurfen bij het grote internationale publiek volgt in de jaren tachtig met een eigen tekenfilmreeks, geproduceerd door Hanna-Barbera. In Nederland was de serie te zien bij de VARA, in België bij de VRT (o.a. in het populaire kinderprogramma Samson en Gert). Vanaf 1981 zouden er negen seizoenen verschijnen. De serie was erg succesvol en werd veelvuldig vertaald en nagesynchroniseerd: er bestaan zelfs Chinese en Arabische versies. Naarmate de seizoenen vorderden, werden er echter steeds meer bijfiguren geïntroduceerd en raakten ook de scriptschrijvers het spoor bijster. Toen in het negende seizoen (1990) het smurfendorp niet meer voorkwam en het onderwerp tijdreizen de overhand kreeg, stortten de kijkcijfers in en besloot de Amerikaanse zender NBC de reeks stop te zetten. Het lopende avontuur kreeg zelfs geen einde: de smurfen hebben hun dorp nooit meer teruggevonden.

De afleveringen van seizoen 9 zijn overigens wel vrij zeldzaam. NBC heeft ze zelfs nooit herhaald.

In Nederland werden meerdere seizoenen van de tekenfilmserie uitgezonden. De stemmen werden in eerste instantie verzorgd door Frans van Dusschoten, Ger Smit, Corry van der Linden, Paul van Gorcum en Arnold Gelderman. Jaren later werden nieuwe series nagesynchroniseerd en waren niet alle acteurs meer beschikbaar. Paul van Gorcum tekende nu voor de regie en vervolgde zijn rol van Gargamel, ook Corry van der Linden Smurfin maakte opnieuw deel uit van de cast, en daarbij werden de stemmen ingesproken door o.a. Fred Butter, Fred Meijer, Lucie de Lange, Stan Limburg en vele anderen. Een aantal verhalen waren afkomstig uit de albums van Peyo, maar de meeste avonturen werden speciaal voor de serie geschreven











Johan en Pirrewiet is een stripreeks van de Belgische tekenaar Peyo. De reeks speelt zich af in de middeleeuwen in een niet nader gespecificeerd Europees land, met centraal de figuren Johan, de page van de koning, en zijn vriend Pirrewiet, een relatief klein mannetje.
Johan en Pirrewiet is een humoristische avonturenstrip. De tekenstijl van de reeks wordt gerekend onder de school van Marcinelle. De stijl van Peyo en dus van deze reeks staat bekend als een schijnbaar eenvoudige tekenstijl die desalniettemin zeer doeltreffend is in het overbrengen van de boodschap.
De reeks verscheen later ook als tekenfilmserie onder de naam Johan en Pierewiet.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten