donderdag 4 november 2010

MRS. DOUBTFIRE

Mrs. Doubtfire is een Amerikaanse komische film uit 1993 naar een boek van Anne Fine onder regie van Chris Columbus. De film werd uitgebracht door 20th Century Fox. De hoofdrol is voor Robin Williams.

Mrs. Doubtfire bracht wereldwijd een bedrag van $441.195.243 op, waarvan iets minder dan de helft in de Verenigde Staten. De film won een Oscar en acht andere prijzen.

Op Rotten Tomatoes krijgt de film een waardering van 63% "fresh", wat betekent dat de film door 63 procent van alle recensenten als positief wordt beschouwd

Daniel Hillard (Robin Williams) is een acteur die een baan als voice-over heeft. Bij het inspreken van een tekenfilm zet hij zich, principieel, af tegen het gebruik van sigaretten. Zijn principes gaan zo ver dat hij ontslag neemt. Wanneer hij zijn kinderen, Lydia (Lisa Jakub), Chris (Matthew Lawrence) en Natalie (Mara Wilson), van school haalt, belooft hij zijn zoon, geheel tegen de zin van zijn vrouw Miranda (Sally Field), een verjaardagsfeestje zoals er nog geen was. Als Miranda, die binnenhuisarchitect is, thuiskomt en de rommel ziet, is het huis te klein. Miranda wil een scheiding, voor Daniel het ergste wat hem kan overkomen. Bij de scheiding wordt bepaald dat Daniel zijn kinderen elke zaterdag op bezoek krijgt maar dat is veel te weinig, want Daniel leeft voor zijn kinderen. Als hij hoort dat Miranda een huishoudhulp zoekt, weet Daniel hoe hij zijn kinderen elke dag kan zien, zelfs bij ze kan zijn. Met hulp van zijn broer Frank (Harvey Fierstein), die grimeur is, wordt Daniel omgetoverd tot een lief, wat ouder dametje, Mrs. Doubtfire. En als Mrs. Doubtfire slaagt Daniel erin zich door Miranda te laten aannemen als huishoudhulp. Al snel kunnen ze niet meer zonder hem. Maar Daniel is ook bezig zijn gewone leven weer op orde te krijgen en hij vindt een baan in het magazijn van een studio. Als hij op een avond een kinderprogramma staat te becommentariƫren, valt dat in goede aarde bij de eigenaar. Daniel krijgt zijn kans als de eigenaar hem uitnodigt om een en ander tijdens een diner te bepraten. Omdat Miranda jarig is, wil zij met haar kinderen en haar vriend Stuart Dunmeyer (Pierce Brosnan) uit eten gaan. Ook Mrs. Doubtfire wordt hierbij verwacht en laat dit etentje uitgerekend op dezelfde avond en in hetzelfde restaurant zijn als de afspraak die Daniel als Daniel heeft met de eigenaar van de studio. Hoe kan Daniel/Mrs. Doubtfire zich hieruit redden?

Titelverklaring
De naam Doubtfire is in de film "per toeval" ontstaan tijdens een telefoongesprek tussen Daniel en Miranda, waarbij Daniel snel een naam moet verzinnen voor de vrouw die hij gaat spelen. Wanhopig neemt hij enkele kranten door en uiteindelijk valt zijn blik op een artikel met de titel "Police doubt fire was accidental" (Vertaald: "Politie betwijfelt dat brand ongeluk was"). Een letterlijke Nederlandse vertaling van Mrs. Doubtfire zou dus zijn: "Mevrouw Twijfelbrand".

Voorgesteld alternatief einde
Volgens Robin Williams was het de wens van de studio om de ouders aan het einde van de film weer bij elkaar te laten komen, maar hij, Field en Columbus waren hierop tegen, omdat dit te onrealistisch zou zijn en om kinderen van gescheiden ouders geen valse hoop te geven.

Sequel
Mrs. Doubtfire 2 zou een sequel moeten worden van de kaskraker uit 1993. In 2005 begon Bonnie Hunt (Cheaper by the Dozen, Cars, JumanJi) met schrijven en Robin Williams zou terugkeren als oude oppas zoals in de eerste film. Vanwege problemen met het script, werd begin 2006 begonnen met een nieuw script. Robin Williams was echter niet te spreken over het plot. Verwacht werd dat de film aan het einde van 2007 zou worden uitgebracht, maar verdere problemen met het script zorgden ervoor dat de sequel medio 2006 werd geschrapt.

Op 5 december 2006, tijdens een interview met DJ Edith Bowman van BBC Radio 1, zei Williams dat als het niet goed wordt gedaan, het niets waard is om het te doen, en dat er geen vervolg wordt gemaakt waarin hij meespeelt. Toch zal het personage in de toekomst misschien nog terugkeren. Het interview is niet opgenomen maar werd wel meteen op internet geplaatst.

Het ziet er nu naar uit dat het project niet zal worden uitgevoerd; het is zelfs op de website van de IMDb verwijderd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten