donderdag 4 november 2010

NINTENDO

Nintendo is een internationaal bedrijf dat is opgericht in Kioto, Japan op 23 september 1889 door Fusajiro Yamauchi.

Nintendo begon als fabrikant van handgemaakte hanafuda-kaarten, voor gebruik in een gelijknamig Japans kaartspel. In de tweede helft van de twintigste eeuw begon het bedrijf te experimenteren met andere producten, waaronder ook speelgoed. Via speelgoed belandde Nintendo bij videogames: in de jaren zeventig van de 20e eeuw begon het bedrijf met het ontwikkelen en produceren van coin-op machines oftewel speelhalapparaten. In 1980 bracht Nintendo haar eerste draagbare console uit: de Nintendo Game & Watch. Dit apparaat was tevens het eerste draagbare videospel met een lcd-scherm en een microprocessor.

Dit eerste Game & Watch-spel kende als hoofdpersonen Mario (toen nog beter bekend als Jumpman) en Donkey Kong. Hiermee waren Nintendo's eerste en waarschijnlijk bekendste mascottes geboren. Hierop voortbouwend bracht Nintendo een jaar later een nieuw speelhalapparaat uit, Donkey Kong, dat ook draaide om deze twee karakters. Nog twee jaar later, in 1983, bracht Nintendo haar eerste televisie-console met cartridge-games uit in Japan: de Famicom. Met meer dan 500 000 verkopen in slechts twee maanden was Nintendo's eerste poging tot een console een groot succes, mede doordat de console niet duur was maar toch geavanceerder ten opzichte van de concurrenten. De Famicom werd in 1985 en 1986 in respectievelijk Noord-Amerika en Europa uitgebracht onder de naam Nintendo Entertainment System of NES.

Sindsdien heeft Nintendo nog vier consoles uitgebracht, namelijk de Super Famicom of SNES, de Nintendo 64, de Nintendo GameCube en de Nintendo Wii. De vijfde console, de Wii, is op 8 december 2006 in Europa gelanceerd.

Daarnaast heeft Nintendo nog verschillende handhelds uitgebracht, enigszins vergelijkbaar met de Game & Watch, namelijk de Nintendo Game Boy, de illustere Virtual Boy, de Game Boy Pocket en Game Boy Color, de Gameboy Advance (SP/Micro) de Nintendo DS, Nintendo DS Lite en de Nintendo DSi dit laatste is op 3 april 2009 in Europa uitgebracht.

De Nintendo Wii is net als de Nintendo DS bedoeld voor iedereen, jong en oud en zowel man als vrouw. Door de speciale manier van spelen (de controller dient te worden bewogen in plaats van alleen maar knoppen in te drukken) is de Wii een totaal nieuwe ervaring.

Naast alleen consoles is Nintendo ook verantwoordelijk voor een aantal spellen die voor haar consoles en handhelds verschijnen. Bekende titels als Mario, Pokémon, Metroid en The Legend of Zelda worden door Nintendo zelf of één van haar "second party"-ontwikkelstudio's ontwikkeld. De naam Mario komt van de verhuurder van het hoofdkantoor van Nintendo, omdat die binnen kwam op het moment dat Miyamoto een nieuwe naam moest verzinnen voor 'jumpman'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten