donderdag 4 november 2010

JURRASIC PARK

Jurassic Park is een Amerikaanse film uit 1993 van regisseur Steven Spielberg. Hij is geproduceerd door Universal Studios en geldt als een van de succesvolste rampenfilms ooit.

De film is gemaakt naar het gelijknamige boek van Michael Crichton en vertelt hoe een rijke miljardair er in slaagt op een eiland dinosauriërs, die reeds miljoenen jaren zijn uitgestorven, te herscheppen uit hun DNA. Deze worden dan als attractie gebruikt maar tijdens een controlebezoek vóór de officiële opening loopt het helemaal uit de hand

Jurassic Park betekende een grote doorbraak in de digitale speciale effecten. Voor het eerst kon men bewegende dieren volledig met de computer voortbrengen. Voorheen gebruikte men stop-motion- en go-motion-technieken.

Van de film werden twee vervolgfilms gemaakt: The Lost World: Jurassic Park (1997) en Jurassic Park III (2001), waarvan enkel deel 1 en 2 door Steven Spielberg zijn geregisseerd. Deel 3 werd geregisseerd door Joe Johnston Op Isla Nublar, een eiland voor de kust van Costa Rica, heeft de excentrieke miljardair John Hammond (Richard Attenborough) een pretpark laten bouwen. Met behulp van een aantal wetenschappers is hij erin geslaagd om dinosaurussen te klonen die hij nu als toeristische attractie aan het publiek wil tonen. Omdat er echter al een aantal ongelukken op het eiland gebeurd zijn, willen de investeerders het park eerst laten controleren. Hammond wil zo snel mogelijk goedkeuring voor zijn project en haalt daartoe paleontoloog Alan Grant (Sam Neill) en paleobotanicus Ellie Sattler (Laura Dern) over om een weekend in zijn pretpark te vertoeven. Hun opdracht is om aan te tonen dat alles in het pretpark in orde is. Ook advocaat Donald Gennaro (Martin Ferrero) en de chaostheorie-deskundige Ian Malcolm (Jeff Goldblum) gaan mee.

Op het eiland krijgen ze te zien hoe Hammond erin geslaagd is om de miljoenen jaren oude dieren weer tot leven te wekken. Door middel van in barnsteen ingesloten muggen hebben de wetenschappers dinosaurusbloed bemachtigd, waarin zich het DNA bevindt.

Wanneer ze even later met de tour willen starten, krijgen ze het gezelschap van Hammonds kleinkinderen: Alexis, afgekort als Lex (Ariana Richards) en Tim Murphy (Joseph Mazzello). Hammond had hen speciaal uitgenodigd om de wetenschappers te laten zien dat het park wel kindvriendelijk is.

De tour rond het park start, maar eerst krijgen ze geen dinosaurussen te zien. Later springt Grant uit de wagen omdat hij iets heeft gezien. De rest volgt hen en ze komen oog in oog te staan met een zieke Triceratops. Het beest heeft waarschijnlijk van giftige planten gegeten en werd daardoor ziek. Ellie besluit nog even achter te blijven bij dr. Harding om het dier te bestuderen terwijl de rest van de groep teruggaat naar het bezoekerscentrum.

Dennis Nedry, de computertechnicus, schakelt de beveiliging (deurbeveiliging, hekwerk) uit voor 18 minuten (hij wil in die tijd namelijk embryo's stelen). Hij gaat door de jungle, maar verdwaalt. Een dilophosaurus maakt hem eerst blind en doodt hem dan.

Ondertussen zijn de auto's gestopt bij het tyrannosaurus rex-hekwerk. Hierna volgt de eerste scène waarin de tyrannosaurus te zien is. Zelfs na het eten van de geit heeft hij nog honger. De tyrannosaurus vernietigt het hek en valt Tim en Lex aan. Dr. Grant kan Lex redden, maar kan niet voorkomen dat Gennaro gedood wordt. Malcolm raakt gewond in een poging om hen te redden,maar wordt tussen het puin geslingerd. De tyrannosaurus duwt de auto met Tim erin van de rand waarna die in een boom terechtkomt.

Dr. Grant haalt hem uit de auto, en ze kunnen net ontsnappen aan een verpletterend einde. Ze gaan de jungle in, en ontdekken dat de dinosaurussen zich kunnen voortplanten (Een deel van de embryo's bevat amfibisch DNA, en in een omgeving met maar een sekse, hier vrouwtjes, kunnen sommigen van geslacht veranderen en zo de overblijvende vrouwtjes zwanger maken. Ray Arnold probeert ondertussen alles ongedaan te maken, maar moet het hele systeem uitschakelen. Daarna vertrekt hij om de elektriciteit opnieuw in te schakelen. Muldoon en dr. Sattler halen Malcolm. Daarna gaan zij de elektriciteit opnieuw opstarten, omdat Ray nog altijd niet terug is. Muldoon wordt door de velociraptors in een hinderlaag gelokt en sterft. Dr. Sattler schakelt de stroom in, maar ontdekt alleen maar een arm van Ray en moet vluchten voor een velociraptor. Dr. Grant en de kinderen komen bij het veiligheidshek rond de bebouwde zone, Tim hangt nog aan het hek wanneer Dr. Sattler de stroom aanzet. Tim valt van het hek maar leeft nog. Dr. Grant laat de kinderen achter in het restaurant van het bezoekerscentrum en gaat dr. Sattler zoeken. Tim en Lex verbergen zich in de keuken voor velociraptors. Ze kunnen er één opsluiten, maar de andere ontsnapt. Ze vinden Dr. Grant en dr. Sattler en gaan naar de controlekamer. De velociraptor verschijnt, en dr. Sattler en dr. Grant moeten de deur dichthouden. Lex schakelt de stroom weer in en de sloten worden ingeschakeld. Dan breekt de velociraptor door een raam. Ze vluchten door een ventilatieschacht naar de skeletten van de hal van het bezoekerscentrum. Ze klimmen naar beneden. Meer velociraptors verschijnen. Een tyrannosaurus breekt door een muur en dr. Grant, dr. Sattler, Tim en Alex kunnen ontsnappen. Voor de deur zitten John Hammond en Malcolm te wachten in een auto. Ze besluiten om het park niet goed te keuren. De tyrannosaurus brult en het doek met "toen de dinosaurussen de aarde beheersten" valt neer. Ze gaan naar het helikopterplatform en vluchten met de helikopter. Onderweg vliegen vogels voorbij, nakomelingen van de dinosaurussen.
En zo zullen de dinosaurussen eigenlijk nooit uitsterven.





<

Geen opmerkingen:

Een reactie posten