donderdag 4 november 2010

FAMILIE FLODDER




De Familie Flodder is een fictieve familie uit Zonnedael, bedacht door Dick Maas en geproduceerd door het inmiddels failliete filmbedrijf First Floor Features. De familie staat centraal in de gelijknamige mediafranchise, bestaande uit 3 films en een televisieserie van 5 seizoenen (62 afleveringen).

Het fenomeen Flodder begint in 1986 met de eerste Flodder-film. De film trekt 2,3 miljoen bezoekers en in 1987 wint de film een Gouden Kalf voor beste regie. De film staat ook in de Filmcanon Top 16 (belangrijke, gezichtsbepalende films die de veelzijdigheid van de Nederlandse filmgeschiedenis weerspiegelen).

In 1992 komt het langverwachte vervolg Flodder in Amerika. De film trekt bijna 1,5 miljoen bezoekers waardoor die samen met de eerste film in de Top 20 Best bezochte Nederlandse films aller tijden staat. Voor de rol van Toet en Henkie werden nieuwe acteurs gecast omdat de originele acteurs inmiddels te oud waren. Deze vervanging zal later nog een aantal keer gebeuren.

Mede door het grote succes van deze films wordt in 1993 begonnen aan een televisieserie in samenwerking met Veronica. De rolverdeling in de serie is wel anders dan in de twee voorgaande films. Er worden nieuwe acteurs gecast voor de rollen van Johnnie, Zoon Kees en opa Flodder. Nadat de acteurs van het eerste uur geen heil zien in nog een vervolg en de acteur Jan Willem Hees, die de rol van opa vertolkt in de eerste film, in 1989 is overleden.

Drie seizoenen met in totaal 36 afleveringen worden opgenomen. Tijdens seizoen 3 wordt ook de laatste film Flodder 3 opgenomen, welke bestaat uit een samenvoeging van drie bedachte scenario's die oorspronkelijk bedoeld zijn voor de losse afleveringen voor de serie. De film verschijnt op 29 Juni 1995 en is eigenlijk bedoeld ter afsluiting van de franchise. Wel moet vanaf 1 oktober van dat jaar het derde seizoen van de televisieserie nog uitgezonden worden.

Desondanks komen er in 1996 weer plannen voor een vierde en zelfs een vijfde seizoen. De opnames van beide reeksen vinden in het jaar daarop plaats. Op 15 november 1997, als de opnames afgerond zijn, wordt er een besloten feest gehouden in de First Floor studio te Almere. Dan gebeurt er iets onverwachts; acteur Coen van Vrijberghe de Coningh, die de rol van Johnnie Flodder overnam van Huub Stapel, overlijdt aan een hartstilstand.

Door het overlijden van Coen kan er voor het vijfde seizoen geen nieuwe leader meer worden opgenomen en wordt de leader van seizoen vier gebruikt (met de barbecue bij het zwembad).

Ondanks dat er al plannen waren om te stoppen wordt een eventueel zesde seizoen nu definitief van tafel geveegd, hoewel de televisieserie qua succes nog makkelijk door kon gaan. De laatste twee opgenomen reeksen worden beide in 1998 postuum uitgezonden. Wel wordt vooraf kort stil gestaan bij dit plotselinge verlies. De serie wordt aan hem opgedragen.

Ook wint de serie dat jaar De Nederlandse Academy Awards voor beste comedie. De prijs wordt in ontvangst genomen door Wivineke van Groningen, de vriendin van de overleden acteur. Daarnaast is Nelly Frijda genomineerd voor "Beste comedie actrice" en Stefan de Walle voor "Beste comedie acteur". De aflevering "Vindersloon" wordt ook dat jaar genomineerd voor de Kleine Kinderkastprijs-fictie.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten